270 g mąki chlebowej
180 g wody
10 g soli
4 g suchych drożdży instant
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Przykrywamy folią spożywczą na 12-16 godzin.
Gotowe ciasto:
500 g mąki chlebowej
170 g mąki pszennej razowej
370 g wody
30 g soli
4 g drożdży instant
270 g cebuli
230 g ziemniaków
1-2 łyżki oliwy z oliwek
całe pate fermente
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę mieszamy z oliwą i pieczemy ok 40 minut w 210 stopniach.
Całość blendujemy na miazgę lecz zostawiamy drobne kawałki cebuli.
Wszystkie składniki oprócz cebuli i ziemniaków mieszamy ze sobą i wyrabiamy. Kiedy ciasto będzie już elastyczne dodajemy cebulę i ziemniaki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie przerabiamy chleb i ponownie odstawiamy na 45 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Układamy na blaszce do pieczenia, przykrywamy ściereczką na ok 1,5 godziny.
Piec nagrzewamy do 230 stopni i zaparowujemy. Chlebki pieczemy ok 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy aż skórka się zrumieni.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz