niedziela, 13 grudnia 2015

Anyżki

Małe pyszne , chrupiące ciasteczka szybko podbiły serca wszystkich domowników.
Idealne na wieczorne "coś bym zjadła" ;). Nie są bardzo słodkie więc nie będziemy mieć po nich dużych wyrzutów sumienia.

Przepis na ciasteczka:
2 jajka
250 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
250 g mąki
szczypta sodki
2 łyżki nasion anyżu

Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą aż powstanie puszysta masa. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Z ciasta formujemy małe kuleczki a następnie układamy na blaszce z pergaminem i rozgniatamy na płaskie ciasteczka.
Pieczemy w 170 stopniach ok 25-30 miut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz