sobota, 26 grudnia 2015

Pain Rustique

Pain rustique czyli inaczej chleb wiejski który jest naprawdę wyjątkowy.
W środku miękisz wypełniony jest pęcherzykami i jest jednocześnie delikatny i kremowy. Skórka przypieczona i bardzo chrupiąca. Ten chleb można podawać do wielu potraw , ale równie wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków.


Zaczyn na chleb:
450 g mąki chlebowej
450 g ciepłej wody
4 g suchych drożdży instant

Drożdże łączymy z wodą po czym dodajemy mąkę. Wszytko wyrabiamy na gładkie ciasto , przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 godzin.

Gotowe ciasto:
450 g mąki chlebowej
170 g wody
20 g soli
5g drożdży instant (połowa opakowania)
cały zaczyn

Mąkę łączymy z drożdżami i solą. Stopniowo dodajemy wodę cały czas wyrabiając ciasto. Na sam koniec dodajemy zaczyn i wszystko łączymy do powstania gładkiej masy.

Ciasto odstawiamy na 25 minut i szybko przerabiamy. Ponownie odstawiamy na 50 minut i składamy jeszcze raz. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Chlebki odstawiamy na blasze jeszcze na ok 25 minut , żeby podrosły.
Piec nagrzewamy do 230 stopni i zaparowujemy. Gotowe chleby wkładamy na 35 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.
Smacznego!!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz