niedziela, 13 grudnia 2015

Makowiec choinka

Znowu naszła mnie ochota na makowca ;).
Tym razem upiekłam go w innym wydaniu ale również pysznym. Zobaczcie sami!!

Przepis na ciasto:
450 g mąki pszennej
8 g drożdży instant lub 16 g świeżych
180 ml mleka
60 g roztopionego masła lub oleju
100 g cukru
1 płaska łyżeczka soli

Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn (drożdże zalać ciepłym mlekiem , dodać  2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Zostawić na ok 10 minut do wyrośnięcia)
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.

Masa makowa:
250 g maku
1 budyń waniliowy
30 g manny
160 g cukru
200 ml mleka
70 g masła
2 jaja
100 g rodzynków
100 g innych bakalii

Wykonanie:
Mak mielimy a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy. Gdy masa się zagotuje dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dalej przez ok 10-12 minut.

Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kształt choinki ( 2 takie kawałki) Nakładamy masę makową i przykrywamy drugą częścią. Brzegi nacinamy od góry do dołu coraz większe nacięcia.
Ciasto na końcach skręcamy. Tak powstałą choinkę układamy na blaszce smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz