poniedziałek, 1 lutego 2016

Chleb żytni "ULUBIONY"

Nowy pyszny chleb. Piekłam go z mojej ulubionej książki Jeffreya Hamelmana. Szczerze mówiąc wypieki z tej książki zawsze się udają.
Ten chleb jest na prawdę bardzo dobry, smakuje tak jak ten z piekarni , a na tym właśnie mi zależało!!




Zakwas na chleb:
360 g mąki żytniej chlebowej
290 g wody
20 g płynnego zakwasu

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na ok 14-16 godzin aby zakwas dojrzał.

Gotowe ciasto:
240 g mąki żytniej chlebowej
310 g mąki pszennej chlebowej
395 g wody
20 g soli
1 opakowanie drożdży instant
cały zakwas na chleb

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ( ok 5 minut) na gładkie ciasto.
Odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek. Odstawiamy na blaszce z papierem na ok 1 godzinę.
Piec nagrzewamy do 240 stopni i wkładamy chleb na ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 230 i dopiekamy ok 30-40 minut.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz