Składniki na zaczyn drożdżowy:
30 g świeżych drożdży
40 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru
190 g ciepłego mleka
Wszystko dokładnie wymieszać i przykryć folią spożywczą. Odstawić na ok 30-40 minut. (Zaczyn będzie bardzo rzadki).
Gotowe ciasto:
Cały zaczyn
350 g mąki pszennej chlebowej
1 jajko
40 g miękkiego masła
40 g cukru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego lub przyprawy do piernika
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
110 g rodzynek
1/2 łyżeczka soli
Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy masło. Delikatnie zagniatamy. Dosypujemy cukier, sól , przyprawy. Dodajemy jajko i cały zaczyn . Na sam koniec w wsypujemy rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ciasto powinniśmy wyrabiać ok 5 minut żeby wszystkie składniki porządnie się połączyły.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość.
Ciasto na krzyżyk:
120 g mąki pszennej
85 g wody
30 g oleju
Wszystkie składniki mieszamy łyżką aż powstanie nam bardzo gęste ciasto. Przekładamy całość do tutki.
Dodatkowo:
1 jajko
odrobina cukru
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki. Odstawiamy je na 30 minut żeby jeszcze trochę podrosły. Przed upieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy odrobiną cukru i wyciskamy z wcześniej przygotowanego ciasta krzyżyk na każdej bułeczce.
Pieczemy ok 20-23 minut w 220 stopniach.
Smacznego!!
Wspaniałe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, na prawdę są pyszne!!
UsuńUwielbiam domowe pieczywo, takich bułeczek jeszcze nie jadłam, z rodzynkami zapewne smakują wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam domowe pieczywo. Szczerze mówiąc jadam tylko takie.
UsuńFaktycznie dzięki rodzynkom mają fantastyczny smak ;)