środa, 10 lutego 2016

Angielskie bułeczki "HOT CROSS BUNS"

Pyszne lekko słodkie bułeczki nadające się nie tylko jako pieczywo. Mogą być idealne jako zamiennik mega słodkich drożdżówek na drugie śniadanie. Dzięki kandyzowanej skórce pomarańczowej są wyjątkowo świeże, a ich zapach podczas pieczenia roznosi się po całym domu.


Składniki na zaczyn drożdżowy:
30 g świeżych drożdży
40 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru
190 g ciepłego mleka

Wszystko dokładnie wymieszać i przykryć folią spożywczą. Odstawić na ok 30-40 minut. (Zaczyn będzie bardzo rzadki).

Gotowe ciasto:
Cały zaczyn
350 g mąki pszennej chlebowej
1 jajko 
40 g miękkiego masła
40 g cukru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego lub przyprawy do piernika
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
110 g rodzynek
1/2 łyżeczka soli


Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy masło. Delikatnie zagniatamy. Dosypujemy cukier, sól , przyprawy. Dodajemy jajko i cały zaczyn . Na sam koniec w wsypujemy rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ciasto powinniśmy wyrabiać ok 5 minut żeby wszystkie składniki porządnie się połączyły.
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoją objętość.

Ciasto na krzyżyk:
120 g mąki pszennej
85 g wody
30 g oleju
 Wszystkie składniki mieszamy łyżką aż  powstanie nam bardzo gęste ciasto. Przekładamy całość do tutki.

Dodatkowo:
1 jajko
odrobina cukru

Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki. Odstawiamy je na 30 minut żeby jeszcze trochę podrosły. Przed upieczeniem smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy odrobiną cukru i wyciskamy z wcześniej przygotowanego ciasta krzyżyk na każdej bułeczce.
Pieczemy ok 20-23 minut w 220 stopniach.
Smacznego!!

4 komentarze :

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, takich bułeczek jeszcze nie jadłam, z rodzynkami zapewne smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam domowe pieczywo. Szczerze mówiąc jadam tylko takie.
      Faktycznie dzięki rodzynkom mają fantastyczny smak ;)

      Usuń