poniedziałek, 15 lutego 2016

Pomarańczowe Brownie

Nie da się ukryć , że jest to moje ulubione czekoladowe ciasto które jadam bardzo rzadko.
Jeżeli już się na nie skuszę musi ono być z dodatkiem pomarańczy.
Jak nie próbowaliście takiego połączenia to najwyższy czas upiec właśnie takie brownie.


Składniki na ciasto:
400 g gorzkiej czekolady
250 g miękkiego masła
4 jajka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 pomarańcza + skórka z niej otarta

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Cały czas mieszamy i dodajemy po 1 jajku. Następnie wsypujemy przesianą przez sitko mąkę i cukier. Na sam koniec dodajemy otartą skórkę i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Pomarańcze dokładnie obieramy i kroimy w plasterki.  Ciasto przelewamy na blaszkę z papierem do pieczenia i układamy na nim plasterki pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy brownie ok 15 minut.
Po upieczeniu środek powinien być lekko płynny.
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz