sobota, 6 lutego 2016

Filipińskie bułeczki

Pyszne delikatne bułeczki z chrupiącą panierką z bułki tartej.
Smakują dobrze ze wszystkimi dodatkami- na słodko czy słono. Szczerze mówiąc mi najbardziej smakują z miodem lub z moim ulubionym masłem ziołowym.
Nie dość, że są rewelacyjne w smaku to w dodatku wyglądają też niczego sobie.
Tak samo pyszne od razu po upieczeniu jak i dwa dni później.



Ciasto na bułeczki:
500 g mąki pszennej chlebowej
3 łyżki cukru
300-320 ml ciepłej wody
30 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
16 g suchych drożdży instant

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia


Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość( ok 1 godzina).
Z wyrośniętego ciasto formujemy wałek i odcinamy plastry wielkości jaką chcemy żeby były nasze bułki. Każdy kawałek ładnie formujemy i obtaczamy w bułce tartej.
Układamy na blaszce i odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy ok 20-25 minut w 200 stopniach.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz