Są naprawdę bardzo proste do wykonania a ich smak jest naprawdę pyszny.
Idealne do pracy/szkoły. Smakują dobrze ze wszystkim.
Przepis na bułki:
350 g mąki pszennej chlebowej
50 g mąki pszennej razowej
150 g czynnego zakwasu żytniego
7 g drożdży instant
2 łyżki oleju ( ja dałam rzepakowego)
3 łyżki miodu
50 g słonecznika
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Do miski wlewamy zakwas, drożdże , miód i oliwę. Powoli dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy pozostałe składniki. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia- tak żeby podwoiło objętość.
Z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Odstawiamy na 30 minut żeby jeszcze trochę podrosły.Piec nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy bułki ok 15 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz