środa, 3 lutego 2016

Róże drożdżowe z dżemem różanym

Ciasto drożdżowe mogłabym jeść zawsze i wszędzie. Jest ono uniwersalne i ze wszystkim dobrze się komponuje. Nie ważne czy to na słodko czy słono.
Tym razem wymyśliłam drożdżowe różyczki z trochę oszukaną marmoladą różaną.
Zapraszam!!!!!!!!





Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej chlebowej +  trochę do wyrabianaia
40 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
70 g masła
3 łyżki oleju
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 jajka

Nadzienie:
Dżem brzoskwiniowy lub ananasowy
1/4 szklanki wody różanej.
Wymieszać wodę różaną razem z dżemem.

Drożdże wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Poczekać aż zaczyn ruszy.
Resztę składników wymieszać ze sobą i  stopniowo dodawać drożdże.
Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wycinamy kółka.
4 krążki kładziemy po skosie na siebię i zwijamy w różyczkę. Wsadzamy do foremek na babeczki ( u mnie metalowa blaszka) i nakładamy konfiturę do środka.
Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz