Tym razem wymyśliłam drożdżowe różyczki z trochę oszukaną marmoladą różaną.
Zapraszam!!!!!!!!
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej chlebowej + trochę do wyrabianaia
40 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek cukru
70 g masła
3 łyżki oleju
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 jajka
Nadzienie:
Dżem brzoskwiniowy lub ananasowy
1/4 szklanki wody różanej.
Wymieszać wodę różaną razem z dżemem.
Drożdże wymieszać z cukrem, 1 łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Poczekać aż zaczyn ruszy.
Resztę składników wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać drożdże.
Ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i szklanką wycinamy kółka.
4 krążki kładziemy po skosie na siebię i zwijamy w różyczkę. Wsadzamy do foremek na babeczki ( u mnie metalowa blaszka) i nakładamy konfiturę do środka.
Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz