czwartek, 18 lutego 2016

Chleb na zakwasie żytnim z 5 ziarnami

Od czasu do czasu mam ochotę na jakieś pełnoziarniste pieczywo, wtedy właśnie zabieram się za taki oto chlebek. Naprawdę jest przepyszny. Potrafi leżeć tydzień ( chociaż to się raczej nie zdarza) i nadal być miękki. Smakuje dużo dużo lepiej iż kupne chleby z piekarni. Podczas jego pieczenia cały dom wypełnia się zapachem świeżego pieczywa.


Zakwas:
230 g mąki żytniej razowej
190 g ciepłej wody
4 łyżki dojrzałego zakwasu

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 14-16 godzin.

Namoczone ziarno:
80 g siemienia lnianego
80 g żyta
70 g słonecznika
70 g owsa
20 g soli
380 g wrzącej wody

Ziarno zalewamy wrzątkiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 14-16 godzin.

Gotowe ciasto na chleb:
680 g mąki pszennej chlebowej
300 g wody
8 g drożdży instant
4 łyżki miodu
namoczone ziarno
zakwas

Wszystko wyrabiamy na cisto o dość ścisłej konsystencji. Jeżeli będzie za rzadkie dosypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek i ponownie odstawiamy na godzinę.
Pieczemy w normalnej ilości pary w 240 stopniach przez 15 minut, następnie przez 35-40 w 230.
Chlebek będzie szybko brązowiał przez miód dodany do ciasta, przez co powinien po upieczeniu być dość ciemny.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz