piątek, 5 lutego 2016

Chlebek cynamonowy z błonnikiem kakaowym

Nie da się ukryć ,że cynamon to moja ulubiona przyprawa. Mogłabym dodawać ją do wszystkiego. 
No cóż, każdy ma przecież jakieś skrzywienie prawda?
Ale przechodząc do rzeczy. Tym razem wymyśliłam pyszny chlebek cynamonowy na słodko.
Dzięki dodaniu błonnika kakaowego ma delikatny czekoladowy posmak. Przepyszny i mega puszysty!! Zniknął w przeciągu 3 godzin ;)
Przepis na ciasto:
500 g mąki pszennej chlebowej
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka błonnika kakaowego
70 g miękkiego masła
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka oleju słonecznikowego

Dodatkowo:
80 g cukry trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki błonnika kakaowego 

Drożdże mieszamy z cukrem i 1 łyżką mąki , następnie zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 5-10 minut żeby zaczyn ruszył. Mąkę łączymy  razem z sola i błonnikiem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie dokładamy masło i olej. Na sam koniec wlewamy ocet i zaczyn.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na ok 30-40 minut do podwojenia objętości.

Posypka:
wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki obtaczamy każdą w posypce i układamy na papierze do pieczenia w tortownicy.
Gdy zakryjemy dno układamy kulki jedna na drugą. Gdy zostanie nam jeszcze odrobina posypki posypujemy cały chlebek. Odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 35 minut.
Smacznego!!



2 komentarze :

  1. Ale bym jadła! Niestety nie mogę jeść mąki pszennej, a na żytniej to już nie to samo ;( Wyobrażam sobie jak musi pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie pachnie cudownie!!
      Ja piekłam ten chlebek też na mące kukurydzianej i również wyszedł przepyszny!

      Usuń