No cóż, każdy ma przecież jakieś skrzywienie prawda?
Ale przechodząc do rzeczy. Tym razem wymyśliłam pyszny chlebek cynamonowy na słodko.
Dzięki dodaniu błonnika kakaowego ma delikatny czekoladowy posmak. Przepyszny i mega puszysty!! Zniknął w przeciągu 3 godzin ;)
Przepis na ciasto:
500 g mąki pszennej chlebowej
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka błonnika kakaowego
70 g miękkiego masła
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
250 ml ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
2 jajka
1 łyżka oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
80 g cukry trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki błonnika kakaowego
Drożdże mieszamy z cukrem i 1 łyżką mąki , następnie zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 5-10 minut żeby zaczyn ruszył. Mąkę łączymy razem z sola i błonnikiem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie dokładamy masło i olej. Na sam koniec wlewamy ocet i zaczyn.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na ok 30-40 minut do podwojenia objętości.
Posypka:
wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bułeczki obtaczamy każdą w posypce i układamy na papierze do pieczenia w tortownicy.
Gdy zakryjemy dno układamy kulki jedna na drugą. Gdy zostanie nam jeszcze odrobina posypki posypujemy cały chlebek. Odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 35 minut.
Smacznego!!
Ale bym jadła! Niestety nie mogę jeść mąki pszennej, a na żytniej to już nie to samo ;( Wyobrażam sobie jak musi pachnieć!
OdpowiedzUsuńFaktycznie pachnie cudownie!!
UsuńJa piekłam ten chlebek też na mące kukurydzianej i również wyszedł przepyszny!