W tej wersji na samych białkach , co sprawia że wydaje się jakbyśmy jedli sam puch.
Dodatkowo w wersji XXL zachwyca swoim wyglądem i oczywiście rozmiarem ;)
Przepis na mleczko:
4 białka
2 szklanki cukru
100 ml wody
15 g agaru+ woda do rozpuszczenia
cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 tabliczka czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Z cukru i wody gotujemy syrop do osiągnięcia temperatury 170 stopni ( do pióra). Białka ubijamy na sztywną pianę i zaparzamy gorącym syropem powoli wlewając go do białek. Ubijamy do wystudzenia ( białka muszą być lśniące). Agar rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i zagotowujemy. Wsypujemy do niego cukier waniliowy i mieszamy aż się rozpuści. Całość wlewamy do ubitych białek, cały czas mieszając. Masę wlewamy do foremki i wkładamy do lodówki i czekamy aż nasze ptasie mleczko się zetnie.
Po wyjęciu z foremki oblewamy je rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy żeby stężała.
SMACZNEGO!!!!
A ile dac zelatyny zamiast agaru?
OdpowiedzUsuń