Uwielbiam jego lekko kawowy posmak. Dzięki rodzynkom jest też lekko słodki. Zapraszam do wypróbowania!!!
Przepis na ciasto:
500 g mąki pszennej chlebowej
1 paczka suchych drożdży instant
320 ml ciepłego mleka
6-7 łyżeczek kawy zbożowej
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
6 łyżek golden syropu
2 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego muscavado
150 g rodzynków
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki.
Odsawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy chlebki ok 30-35 minut.
Smacznego!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz