czwartek, 4 lutego 2016

chlebek turecki/żulik

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na mój ulubiony chlebek turecki. Naprawdę pyszny, nadający się nawet do jedzenia  bez żadnych dodatków.
Uwielbiam jego lekko kawowy posmak. Dzięki rodzynkom jest też lekko słodki. Zapraszam do wypróbowania!!!




Przepis na ciasto:
500 g mąki pszennej chlebowej
1 paczka suchych drożdży instant
320 ml ciepłego mleka
6-7 łyżeczek kawy zbożowej
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
6 łyżek golden syropu
2 łyżeczki ciemnego cukru trzcinowego muscavado
150 g rodzynków

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki.
Odsawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy chlebki ok 30-35 minut.
Smacznego!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz