Dzięki dodatkowi żyta smak jest jeszcze bardziej wyrazisty i intensywny.
Świetnie sprawdza się zarówno w połączeniu ze słodkim i słonym. Polecam serdecznie!!!
Zakwas:
375 g mąki żytniej chlebowej
375 g ciepłej wody
5 łyżek dojrzałego zakwasu
Przygotowujemy zakwas i odstawiamy na ok 14-16 godzin.
Namoczone ziarno:
290 g żyta
290 g wrzącej wody
Zalewamy żyto i tak samo jak zakwas odstawiamy na 14-16 godzin. Przykrywamy folią spożywczą.
Gotowe ciasto:
250 g mąki żytniej chlebowej
90 g ciepłej wody
17 g soli
1 paczka suchych drożdży instant
60 g ziarna słonecznika
namoczone ziarno
zakwas
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do fermentacji wstępnej na ok 20 minut.
Ciasto przerabiamy i przekładamy do foremki. Odstawiamy na ok 1 godzinę. Piec nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy chlebek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 i pieczemy dalej przez ok 75 minut. Na kwadrans przed końcem wyjmujemy chleb z foremki tak żeby boki też były chrupiące.
Pychota!! Podczas pieczenia zapach jest naprawdę niesamowity !!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz