Dzisiaj ostatki więc nie może zabraknąć czegoś na wieczorną przekąskę.
Pączki były już w tłusty czwartek więc tym razem postawiłam na chrupiące churros z sosem czekoladowo-cynamonowym.
Bardzo pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam!!!!
Przepis na ciasto:
1 szklanka wody
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 jajka
Wodę zagotowujemy razem z masłem,solą,cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę cały czas mieszając. Odstawiamy masę by lekko przestygła i dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając.
Przekładamy do tutki i wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na złoty kolor.
Sos czekoladowo - cynamonowy
1 tabliczka mlecznej czekolady
30 ml mleka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki cukru muscavado
1 łyżeczka cynamonu
Czekoladę razem z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko, cukier i cynamon. Całość mieszamy aż cukier się rozpuści.
Podajemy jeszcze gorący razem z naszymi churros.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wspaniałości :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! A z tym sosem są jeszcze lepsze!!
Usuń