niedziela, 14 lutego 2016

Bułeczki motylki

Czasami nudzą nam się zwykłe bułki. Nie ważne z czym są - czy z ziarnami , z płatkami owsianymi , z jakiej mąki. Ze mną jest często jak z dzieckiem- liczy się wygląd i kształt.
Moim nowym pomysłem było więc upieczenie bułeczek w kształcie motylków, a w dodatku z dwukolorowego ciasta.
Wyszły pyszne! A w dodatku najlepiej sprawdzające się jako kanapki ;)





Przepis na ciasto na bułki:
1 kg mąki pszennej chlebowej
80 g świeżych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
6 łyżek cukru
150 g masła
2 łyżki oleju
3 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
4 jajka

Dodatkowo:
cukier waniliowy
2 łyżeczki kakao


Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 15 minut. Resztę składników mieszamy ze sobą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy zaczyn ruszy powoli dolewamy go do ciasta. Wszystko dzielimy na pół i do jednej części wsypujemy kakao , a do drugiej cukier waniliowy.Całość odstawiamy na ok 40 minut żeby podrosło. Każde z ciast wałkujemy na duże podłużne placki ( zostawiając po małym kawałki każdego z ciast na czułki motylków). Ciasto czekoladowe układamy na waniliowym i zwijamy jak w roladę. Kroimy małe kawałeczki i układamy po 2 obok siebie tak żeby powstały skrzydełka. Z pozostawionego wcześniej ciasta formujemy czułki. Gotowe motylki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach ok 25-30 minut.


2 komentarze :