sobota, 13 lutego 2016

CROISSANTY

Czasami gdy na śniadanie nie mam ochoty na zwykłą bułkę, owsiankę czy chleb sięgam właśnie po te pyszne rogaliki. Posmarowane masłem i polane miodem lub z dżemem smakują wyjąkowo. Są chrupiące z odrywającym się środkiem.
Pyszny zamiennik na śniadanie !!


Przepis na ciasto:
220 g mąki pszennej chlebowej
15 g miękkiego masła
3 łyżki cukru
6 łyżek ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka soli
15 g drożdży

Dodatkowo:
130 g masła ubitego na pulchną masę

Drożdże mieszamy z cukrem i jedną łyżeczką mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem i czekamy aż zaczyn ruszy. Resztę sadników mieszamy ze sobą na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże. Ciasto odstawiamy na ok 90 minut. Po tym czasie uderzamy w nie pięścią tak by usiadło i ponownie odstawiamy na godzinę Następnie wkładamy je do lodówki na ok 2 godziny.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na kwadrat.
Smarujemy ciasto połową masła i składamy w kopertę. Ponownie wałkujemy i składamy. Czynność powtarzamy 4 razy. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Znowu rozwałkowujemy ciasto i smarujemy pozostałym masłem i składamy 4 razy.
Z gotowej masy wycinamy trójkąty i zwijamy rogaliki ( rolujemy od szerszej części do węższej )

Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy 6 minut w 220 topniach, następnie 10 minut w 195.
Smacznego!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz