piątek, 12 lutego 2016

Mini torciki serduszka na walentynki

Już za dwa dni walentynki także upiekłam śliczne różowe serduszka przekładane galaretką.
Wyglądają naprawdę ślicznie. Można je podawać każde osobno, ale gdy ułożymy jedno obok drugiego stanowią jeden piękny torcik.
Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na walentynkowe wypieki koniecznie wypróbujcie ten, gwarantuję że zachwyci każdego.


Przepis na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki.
Jajka ubijamy z cukrem na parzę ok 3 minuty. Zdejmujemy z pary miksujemy do przestudzenia. Dodajemy mąkę. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce z papierem ( dość cienko) i pieczemy ok 10-15 minut w 200 stopniach.
Z upieczonego biszkoptu foremką w kształcie serduszka wycinamy jak najwięcej małych blatów biszkoptowych

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe/lub inne

Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wylewamy na blaszkę i odstawiamy żeby stężały. Wycinamy kształty tą samą foremką co biszkopty.

Krem do przełożenia:
250 g śmietanki kremówki 36%
100 g mascarpone
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i mascarpone. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Wkładamy na 10 minut do lodówki.

Krem na wierzch :
200 g mascarpone
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2-3 łyżki masła
odrobina barwnika spożywczego różowego

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy. Dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy barwnik spożywczy.

Składamy nasze małe torciki. Na spód układamy biszkopt następnie krem. Układamy galaretkę i krem. Przykrywamy ostatni raz biszkoptem i przykrywamy całość różowym kremem.
W ten sposób składamy resztę torcików. Po złożeniu ciastek wkładamy je do lodówki na ok 2 godziny. Układamy wszystkie serduszka na talerzu wedle uznania.


4 komentarze :