niedziela, 21 lutego 2016

Tarta snickers

Robiłam już domowe batoniki snickers, tort ale tartę robiłam po raz pierwszy.
Nie jest bardzo słodka tak jak w przypadku gotowych batoników. Słodki smak równoważy lekko słone kruche ciasto i karmel ze słonymi orzeszkami ziemnymi ;) naprawdę pyszna i prosta w wykonaniu !!



Przepis na spód:
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
200 g masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Wylepiamy spód foremki na ciasto i przekówamy widelcem. Pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach.

Mus czekoladowy:
250 g czekolady startej na tarce
50 ml białego wina
1 jajko
50 g zmielonych migdałów
60 g cukru
200 g mascarpone
20 g miękkiego masła
10 mąki pszennej
20 ml mleka

Wszystko mieszamy ze sobą do osiągnięcia jednolitej rzadkiej masy. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 30-40 minut.

Karmel na wierzch :
200 g cukru
50 ml wody
60 ml mleka
50 g masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka słonych orzeszków ziemnych

Cukier gotujemy z wodą aż osiągnie złoty kolor ( ok 15 minut). Do gorącego karmelu dodajemy zimne masło i energicznie mieszamy. Odstawiamy do delikatnego wystudzenia. W między czasie mieszamy mleko z mąką. Wlewamy rozrobioną mąkę z mlekiem do karmelu i ponownie gotujemy cały czas mieszając. Po ok 3 minutach dosypujemy orzeszki i wylewamy całość na upieczoną tartę.
Odstawiamy do przestygnięcia. Karmel się zetnie i będzie ciągnący.
Zapraszam do wypróbowania!!!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz