środa, 10 lutego 2016

Chleb z brązowym ryżem

Pyszny chlebek którego nie mogę się ujeść. Oczywiście z chrupiącą skórką i delikatnym, puszystym i bardzo wilgotnym dzięki brązowemu ryżowi środku. Myślałam , że taki chrupiący będzie tylko pierwszego dnia , a tu niespodzianka. Chleb na następny dzień również przyjemnie chrupie ;)
Zapraszam do wypróbowania !!1


Pate fermentee:
270 g mąki pszennej chlebowej
180 g ciepłej wody
10 g soli
4 g drożdży instant

Wszystko wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 14-16 godzin pod folią.

Dodatkowo:
30 g suchego ryżu brązowego

Ryż gotujemy w tym samym dniu co nastawiamy pate fermentee.
Gotujemy ok 20 minut i zostawiamy na noc razem z wodą. Następnego dnia odcedzamy ryż.

Gotowe ciasto:
450 g mąki pszennej chlebowej
180 g mąki pszennej razowej
450 g ciepłej wody
10 g soli
8 g drożdży instant
ugotowany wcześniej ryż
pate fermentee

Wszystkie składniki oprócz ryżu mieszamy ze sobą. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Powoli dodajemy ryż cały czas zagniatając. Odstawiamy wyrobiony chleb na ok 1 godzinę po czym przerabiamy ok 2-3 minut. Ponownie odstawiamy na godzinę. Formujemy bochenek i odstawiamy na blaszce z papierem do pieczenia na 1,5 godziny. Pieczemy w zaparowanym piecu,nagrzanym do 230 stopni ok 40 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.


2 komentarze :

  1. cudowny bochenek - na ciepło pewnie zjadłabym samodzielnie ponad połowę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo jak ja ;) Na ciepło jest taki pyszny że brakuje słów !!

      Usuń