niedziela, 28 lutego 2016

Tarta ze szpinakiem i pomidorami

Tarty nie zawsze muszą być podawane tylko na słodko.
Tym razem zrobiłam tartę ze szpinakiem i pomidorami z nutą bazylii. Uwielbiam takie połączenie kruchego ciasta i delikatnego nadzienia ;) 
Pysznego rozkoszowania się smakiem!!!


Ciasto kruche:
280 g mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopniu. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę na tartę. Pieczemy ok 15 minut.

Nadzienie
200 g szpinaku mrożonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 pomidory
3 łyżki masła
200 ml mleka
4 jajka
100 g tartego sera
sól ,pieprz
Garść świeżej bazylii

Cebulkę z czosnkiem drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy mrożony szpinak i czekamy aż się roztopi. Doprawiamy bazylią solą i pieprzem.
Jajka mieszamy z mlekiem. Pomidory kroimy w plasterki. Na podpieczonym kruchym spodzie układamy szpinak, pokrojone pomidory i zalewamy całość mlekiem z jajkami. Na koniec posypujemy wszystko tartym żółtym serem i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.
Smacznego !

2 komentarze :

  1. Pyszna...ja zapraszam na ''Tartę 3 sery z kurczakiem'' pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/10/tarta-3-sery-z-porem-i-kurczakiem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglada pysznie ❤️❤️ Niestety nie jem mięsa lecz pewnie mozna by pominąć je w tej tarcie ;)

      Usuń