piątek, 5 lutego 2016

Tort z kremem różanym

Coś pysznego na specjalną okazję. Tym razem imieninową. Upiekłam więc pyszny tort z kremem różanym. Był naprawdę wyjątkowy i szczerze mówiąc to był ozdobą całego stołu.
Tak bardzo efektownie wyglądał że szkoda było go zjeść.
Jednak smakował  równie dobrze jak wyglądał dlatego śladu po nim nie zostało.
Zapraszam!!



Przepis na ciasto
350 g miękkiego masła
370 g cukru
6 dużych jajek
370 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżki cukru muscavado
ekstrakt waniliowy

Mało ucieramy razem cukrem i cukrem muscavadoo na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i dalej ubijamy. Ekstrakt waniliowy mieszamy z mlekiem i odstawiamy na bok. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy z mlekiem  i dokładnie łączymy go z ciastem .
Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach na termoobiegu.

Krem do przełożenia ciasta:
300 g twarożku śmietankowego lub sera trzykrotnie zmielonego
300 g cukru
100 g miękkiego masła

Masło miksujemy z twarożkiem aż masa stanie się puszysta. Dodajemy cukier dalej miksując. Wkładamy krem do lodówki żeby stężał.

Krem na wierzch:
600 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
2 łyżki wody różnej
barwniki( u mnie fioletowy i dwa odcienie różowego)

Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy cukier puder i wodę różaną.
Dzielimy krem na trzy części i do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.

Woda do nasączenia ciasta:
500 ml wody
3 łyżki cukru
4 łyżki likieru ( u mnie likier imbirowy)
1/2 łyżeczki wody różanej

Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru.

Składanie ciasta:
Ciasto przekrawamy na dwie lub trzy części. Każdy blat nasączamy obficie wodą do nasączania. Nakładamy część kremu twarożkowego po czym przykrywamy następną częścią. Jeżeli mamy trzy warstwy powtarzamy czynność. Złożone ciasto delikatnie smarujemy warstwą kremu ( z twarożku)
Najciemniejszy kolor kremu maślanego przekładamy do tutki z ozdobnym brzegiem i dekorujemy ciasto na dole. Tak samo robimy z pozostałymi kolorami.
Środek dekorujemy cukrowym kwiatkiem lub wedle uznania .





2 komentarze :