Tak bardzo efektownie wyglądał że szkoda było go zjeść.
Jednak smakował równie dobrze jak wyglądał dlatego śladu po nim nie zostało.
Zapraszam!!
350 g miękkiego masła
370 g cukru
6 dużych jajek
370 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
2 łyżki cukru muscavado
ekstrakt waniliowy
Mało ucieramy razem cukrem i cukrem muscavadoo na puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i dalej ubijamy. Ekstrakt waniliowy mieszamy z mlekiem i odstawiamy na bok. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do masy i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy z mlekiem i dokładnie łączymy go z ciastem .
Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach na termoobiegu.
Krem do przełożenia ciasta:
300 g twarożku śmietankowego lub sera trzykrotnie zmielonego
300 g cukru
100 g miękkiego masła
Masło miksujemy z twarożkiem aż masa stanie się puszysta. Dodajemy cukier dalej miksując. Wkładamy krem do lodówki żeby stężał.
Krem na wierzch:
600 g miękkiego masła
300 g cukru pudru
2 łyżki wody różnej
barwniki( u mnie fioletowy i dwa odcienie różowego)
Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy cukier puder i wodę różaną.
Dzielimy krem na trzy części i do każdej dodajemy inny kolor barwnika. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Woda do nasączenia ciasta:
500 ml wody
3 łyżki cukru
4 łyżki likieru ( u mnie likier imbirowy)
1/2 łyżeczki wody różanej
Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Składanie ciasta:
Ciasto przekrawamy na dwie lub trzy części. Każdy blat nasączamy obficie wodą do nasączania. Nakładamy część kremu twarożkowego po czym przykrywamy następną częścią. Jeżeli mamy trzy warstwy powtarzamy czynność. Złożone ciasto delikatnie smarujemy warstwą kremu ( z twarożku)
Najciemniejszy kolor kremu maślanego przekładamy do tutki z ozdobnym brzegiem i dekorujemy ciasto na dole. Tak samo robimy z pozostałymi kolorami.
Środek dekorujemy cukrowym kwiatkiem lub wedle uznania .
wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję !! ;)
Usuń