sobota, 6 lutego 2016

Ciasto pleśniak

Pyszne ciasto, sprawdzające się na każdą okazję. U mnie w rodzinie znane i robione odkąd pamiętam.
Mimo że jest stare jak świat nigdy nie przestanie królować na naszym stole. Jego zaletą jest to że możemy dodawać do niego co tylko chcemy. Zarówno owoce jak i bakalie czy dżem.

Przepis na spód:
2 szklanki mąki
1 paczka masła
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto wyrabiamy aż stanie się jednolitą dość twardą kulką. Wkładamy do lodówki i czekamy aż będzie bardziej twarde.
Schłodzonym ciastem wylepiamy spód blaszki i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 5 minut w 200 stopniach.

Owoce u mnie:
1 banan
2 szklanki borówek amerykańs

kich
( mogą być dowolne owoce)


Piana :
4 białka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ubijamy pianę dodajemy stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę.

Na podpieczony spód układamy owoce, a następnie pianę z białek. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach najlepiej na termoobiegu.


3 komentarze :

  1. Uwielbiam pleśniak, kiedyś moja mama często robiła to ciasto z truskawkami, malinami, jagodami a nawet rabarbarem lub ze zwykłym dżemem, kombinacji jest nieskończenie wiele, Twój wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!! Faktycznie kombinacji jest wiele a za każdym razem smakuje pysznie ;)

      Usuń