Pate fermentee:
230 g mąki pszennej chlebowej
150 g ciepłej wody
10 g soli
4 g drożdży instant
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy pod folią na ok 14-16 godzin.
Gotowe ciasto:
450 g mąki pszennej chlebowej
230 g mąki pszennej razowej
30-35 g wody
520 g maślanki
10 g soli
8 g drożdży instant ( całe opakowanie)
Pate fermentee
Wszystkie składniki wkładamy do miski lub dzieży i wyrabiamy na gładkie ciasto przez ok 5 minut. Odstawiamy pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie przerabiamy ciasto i ponownie odstawiamy na godzinę. Formujemy podłużny lub okrągły bochenek, układamy na blaszkę z papierem do pieczenia i jeszcze raz na godzinę. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach w zaparowanym piecu , a następnie dopiekamy w 220-210. Studzimy na kratce.
Chleb dzięki maślance będzie miał piękny ciemno brązowy kolor.
Super przepis- na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje i polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszny!! 😀
UsuńPycha! - piekłam go już 3 razy i zaliczam go do moich ulubionych chlebów. Ten przepis zagości na stale w mojej kuchni. Polecam :)
OdpowiedzUsuńJa również piekę go cały czas, jest moim ulubionym i zawsze wychodzi pyszny ;)
Usuń