poniedziałek, 8 lutego 2016

Chleb Maślankowy

Uwaga !! Chleb dla miłośników miękkiego choć cięższego miękiszu niż zwykle i chrupiącej ciemnej skórki o pełnym smaku.Dzięki dodaniu do ciasta maślanki chleb jest bardzo wilgotny i bardzo długo się przechowuje.  Tym razem nie na zakwasie tylko na pszennym pate fermentee. Mimo wszystko trafia na moją listę ulubionego pieczywa.


Pate fermentee:
230 g mąki pszennej chlebowej
150 g ciepłej wody
10 g soli
4 g drożdży instant

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy pod folią na ok 14-16 godzin.

Gotowe ciasto:
450 g mąki pszennej chlebowej
230 g mąki pszennej razowej
30-35 g wody
520 g maślanki
10 g soli
8 g drożdży instant (  całe opakowanie)
Pate fermentee

Wszystkie składniki wkładamy do miski lub dzieży i wyrabiamy na gładkie ciasto przez ok 5 minut. Odstawiamy pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie przerabiamy ciasto i ponownie odstawiamy na godzinę. Formujemy podłużny lub okrągły bochenek, układamy na blaszkę z papierem do pieczenia i jeszcze raz na godzinę. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach w zaparowanym piecu , a następnie dopiekamy w 220-210. Studzimy na kratce.
Chleb dzięki maślance będzie miał  piękny ciemno brązowy kolor.


4 komentarze :

  1. Super przepis- na pewno skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i polecam wypróbować bo jest naprawdę pyszny!! 😀

      Usuń
  2. Pycha! - piekłam go już 3 razy i zaliczam go do moich ulubionych chlebów. Ten przepis zagości na stale w mojej kuchni. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również piekę go cały czas, jest moim ulubionym i zawsze wychodzi pyszny ;)

      Usuń