środa, 24 lutego 2016

Pszenny makowy chlebek

 Pyszny chleb bardzo prosty w wykonaniu. Bez zakwasu, bez zaczynu na samych drożdżach. Nie musi fermentować całą noc tak jak moje pozostałe chleby.  Nie mniej jednak bardzo nam wszystkim posmakował. Zapraszam do wypróbowania!!


500 g mąki pszennej chlebowej
200 g mąki żytniej
1 łyżeczka soi
1 łyżka cukru
450 ml ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki maku

Drożdże mieszamy z wodą i cukrem, pozostawiamy na 10 minut. Jak zaczyn wyrośnie dolewamy go do reszty składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod folią na godzinę po czym przerabiamy. Odstawiamy ponownie na godzinę. Formujemy okrągły bochenek i układamy na baszce papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok 30 minut.Nacinamy chleb przed samym pieczeniem w 3-4 miejscach.Pieczemy ok 50-60 minut w 200 stopniach.
Studzimy na kratce ;) Pychotka zapraszam!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz